Vincent van Gogh, Nuenen, etalages, leegstand,kunst,etalage,etalagekunst,


 
Geen neerslag van betekenis 
 
Zonnebloemen 
 
Ik ben even terug in Nuenen en sta voor een winkelpand waar ooit een damesmodezaak was gevestigd. Het pand staat leeg. Er staan meer panden leeg. Om de desolatie van de leegstand te verbloemen heeft de winkeliersvereniging kopieën van schilderijen van Vincent van Gogh in de etalages geplaatst. De teloorgang van de Nuenense middenstand gecamoufleerd door aardappeleters, zonnebloemen en Arles by night.
In de etalage van de voormalige damesmodezaak staat een uitvergrote print van de aardappeleters. Het schilderij heeft me nooit kunnen bekoren. Het zijn niet de aardappels die me tegenstaan, het zijn die eters. Een somber stelletje binnenvetters aan een keukentafel. Niets komt er uit hun mond. Geen boe of bah. Er gaan alleen maar aardappels in. Niemand zegt: 'Lekkere aardappelen vandaag' of 'Mag ik de jus even' of: 'Hoe was jouw dag?' Nee, ze prikken aardappels, soppen in de jus en kijken in het niets. Is de pan leeg, dan laten ze een boer en kruipen onder de wol; morgen weer een dag.
Wie goed naar de aardappeleters kijkt begrijpt van Gogh. De man was helemaal klaar met die Brabantse aardappeleters. Weg uit Nuenen. Op naar het zuiden, op naar de zonnebloemen.