Afbeelding invoegen
 
 
Geen neerslag van betekenis
 
Ze komen
 
 
Yes, we’ve got them! Ze komen. De panda's! Pandasia, het als Chinees restaurant gecamoufleerde panda-onderkomen in Ouwehands Dierenpark, is goedgekeurd door de Chinese panda-autoriteit. We kunnen Wu Wen en Xing Ya rond Pasen verwachten. Goed gepland, dan zijn ze op hun best. Niets zo mooi als panda’s met Pasen.
Er moesten heel wat Chinese muren geslecht worden voor de twee op transport mochten. Over haaienvinnen, hangbuikzwijntjes en Rolexen doen Chinezen niet moeilijk, maar bij panda's ligt dat anders, althans wanneer het om de echte gaat.
3 Panda inspecteurs waren ingevlogen om het onderkomen te keuren. De directeur van Ouwehands Dierenpark maakte heimelijk opnames van de inspectie, slim, een Trumpje, je weet maar nooit.
Op die beelden zou te zien zijn hoe de drie inspecteurs elkaar vrolijk achterna zitten in het Pandaverblijf, hoe ze aan het dollen zijn op de hindernisbaan en spontaan de plas- en poephoek weten te vinden. Even later liggen ze te lamballen op een boomtak met een bamboestrootje in de mond. Hun eerste reactie na de inspectie: ‘Hier zou iedere Chinees wel willen wonen, panda of niet.’ Dat zegt genoeg.
Panda’s zijn slimme beesten die je iets kunt leren. Toen een vrouwtjespanda in een dierentuin niet wilde neuken heeft men een tv in het verblijf gezet waarop een dvd met twee parende panda’s werd afgespeeld. Mevrouw ging meteen los. Nu moeten ze haar weer leren dat er in het leven meer is dan neuken, dat dan weer wel.
Ouwehands Dierenpark heeft inmiddels die instructie-dvd ook aangeschaft, want dat is toch de bedoeling: een kleine Wu of een kleine Xing.
Het dierenpark verwacht meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar en de toegangsprijs gaat flink omhoog; de leasepanda’s kosten tenslotte 1 miljoen euro per jaar, excl. verzekering, onderhoud en 50 kg. bamboe per dag per panda. Ik heb het er voor over; de geplande 10-daagse China reis ‘Panda’s met Pasen’ kan ik gevoeglijk van mijn bucketlist schrappen. Het wordt Rhenen.