Afbeelding invoegen
 
Geen neerslag van betekenis
 
Sudan

Op de foto staat Sudan, de laatste witte noordelijke neushoorn. Je ziet dat hij zijn best doet om goed op de foto te komen. De fotografe heeft hem aanwijzingen gegeven. Hij staat doodstil en kijkt niet in de lens. Dat is heel belangrijk bij natuurfotografie. Zo zien wij de natuur het liefst.
De foto is heel bijzonder. Neushoorns laten zich niet graag fotograferen. Dit in tegenstelling tot papegaaien en makaken bijvoorbeeld. Die gaan meteen gekke dingen roepen of danspasjes maken wanneer ze een fototoestel zien. Neushoorns stellen zich niet aan.
Neushoorns, zeker de witte noordelijke, zijn intelligente dieren. Ze beschikken vanaf hun geboorte al over belangrijke basisvaardigheden. Draven en galloperen kunnen ze als de beste. Kom daar maar eens om bij olifanten. Die komen niet verder dan onhandig snelwandelen. Ook in verticuteren en wroeten zijn de neushoorns zeer bedreven.
Na 30 jaar Tsjechische dierentuin met de dagelijkse Tafeltje-dekje-maaltijdservice, werd Sudan losgelaten in de vrije natuur van Ol Pejeta in Kenya. Vanaf dag 1 graasde hij alsof hij nooit anders had gedaan. Best knap. Het enige waar hij geen kaas van had gegeten was de voortplanting. Er waren voldoende aantrekkelijke kandidates in zijn omgeving, maar neushoorns komen niet zelf op het idee, ze moeten het eerst een keer gezien hebben. Dat had Sudan niet.
Twee dagen na deze foto werd Sudan geëuthanaseerd, 45 jaar oud, nooit geneukt, geen erfgenamen. De laatste witte neushoornman  was voorgoed gaan liggen.