Afbeelding invoegen
 
 
 Geen neerslag van betekenis
 
Sportzomer
 
We kwamen tegelijk thuis. De Olympische ploeg per vliegtuig uit Rio de Janeiro, wij met de auto uit Frankrijk. Ik voelde opluchting. Het hitteplan was nog niet in werking gesteld en met de terugkomst van onze kanjers was de sportzomer die zowat begon in mei eindelijk voorbij.
De eerste helft van de sportzomerdictatuur hadden we hier thuis - met dank aan Netflix - redelijk kunnen omzeilen. En door in Frankrijk iedere dag een aardappeltje minder te prikken wisten we onze vakantie zo op te rekken dat we van de Olympische Spelen bijna niets meekregen. Bijna, want iedere ochtend ontvingen we wel pushberichten over het ach en wee van onze toppers in Rio. Ze waren kort en krachtig geformuleerd en met precies voldoende informatie om ’s avonds bij de campingborrel een beetje mee te kunnen ouwehoeren: ‘Zonderland van stok gevallen, geen medaille. Schippers vierde, domper. Feestneus Van Gelder naar huis. Anna van der Breggen goud. Parzival gestoken door beest’. Ook was er iemand tijdelijk niet kip, de naam is me helaas ontschoten.
Even werd het interessant toen Chef de Mission Marnix Hendriks binnen de ploeg kaf en koren scheidde en het kaf per luchtpost vroegtijdig terugstuurde naar Amsterdam. De Nederlandse verontwaardiging klonk door op onze campingborrel in Frankrijk.
Mij leek het een prima beslissing. Afgeserveerd en zonder eremetaal gaan sporters zich vervelen, ze gaan lamballen en onderling aanrotzooien, we hoorden het eerder. En bij zo’n sluitingsceremonie hebben ze al helemaal niets te zoeken. Ze staan er met lege handen, huppelen een beetje mee voor spek en bonen, zetten een gek petje op en zwaaien met een lullig vlaggetje in de camera. Nee, een prima terugstuuractie van Hendriks. Terug naar de kopermijnen en vier jaar delven voor goud in Tokio. Trouwens, volgens enkele prominente sportverslaggevers was de helft van onze kanjers al bij voorbaat kansloos. Ze hadden niet eens naar Rio mogen vertrekken. Te ruimhartig toelatingsbeleid van het NOC.
En dat meedoen belangrijker zou zijn dan winnen, is natuurlijk onzin; dat geldt alleen voor de koninklijke familie.
Op naar een sportloze herfst.