Geen neerslag van betekenis
 
Reces 
 
Er gebeurt natuurlijk meer dan ik meemaak, toch lijkt het alsof de klimaathysterie die tot voor kort de temperatuur in ons landje hoog deed oplopen is afgenomen. Net als bij die andere hysterie: de jeukhaartjes van de eikenprocessierups.
Wat betreft het klimaat vrees ik dat het tijdelijk is en ook de jeukende rupshaartjes krijgen we het volgend jaar weer over ons heen.
Die tijdelijke rust aan het klimaatfront danken we aan het zomerreces van de Kamerleden. In de vakantie is er geen klimaat, alleen maar weer. Voor wie met dieselgêne in een wagen volgeladen op weg is naar Zuid-Frankrijk of rood aangelopen van de vliegschaamte richting Marbella vliegt, komt het klimaat even niet goed uit. Zo'n klimaat kan een reces aardig verpesten.
Ik las dat twee Tweede Kamerleden, een groene-klimaatdwaas en een onnozele transitie-scepticus, naast elkaar op de camping stonden. Ze zaten samen op een bankje, de kinderen speelden met elkaar en de ouders hadden het gezellig. Wie het woord klimaat liet vallen betaalde ’s avonds in de kantine de drankrekening. Geen vuiltje aan of in de lucht. Zo kan het dus ook.
Niet iedere politicus ging met reces. Enkele klimaatextremisten waren thuisgebleven, uit principe: vakantieschaamte. Van zo’n thuisblijver las ik een twitterbericht over de vele bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud: 'De branden bedreigen ons leven, de longen van de aarde staan in brand #Amazone', twitterde hij. Volgens een wetenschapper sloeg de beeldspraak nergens op. Over de ernstige gevolgen van die branden was geen discussie, maar met onze zuurstofvoorziening hadden ze niets te maken. Gelukkig maar. Voor je het weet doet zo’n twitteraar de hele regering vervroegd terugkeren. En dat wil niemand.