Afbeelding invoegen
 
Geen neerslag van betekenis
 
Reanimatie
 
Wie de pech heeft buiten het ziekenhuis door een hartstilstand te worden getroffen, kan slechts hopen op een toevallig passerende reddende engel met EHBO-diploma. Die worden echter steeds zeldzamer en reddende engelen blijken niet altijd zin te hebben in een hartstilstand buiten het oefenlokaal.
We zijn in Nederland niet vies van een mond op mond, althans wanneer de andere partij enthousiast meebekt. Maar wanneer die andere partij een onbekende is die uitgeteld op straat ligt daalt het animo. Uit onderzoek van TNS-NIPO blijkt dat slechts de helft van de Nederlandse bevolking bereid is een ander te reanimeren. Bij de EHBO-gediplomeerden laat 35% het afweten wanneer een slachtoffer van een hartstilstand nieuw leven moet worden ingeblazen. Reden: onwetendheid, fysieke afkeer, angst voor besmetting, angst iemand te verwonden enz.
Voor wie een hartstilstand krijgt: hoop op een toevallig passerende engel met EHBO-diploma die bereid is jouw ribben te breken en je mond op mond vol te pompen met opwekkende lucht. Ze zijn er!
Mocht ze niet komen opdagen dan moet je het doen met de troostvolle woorden van Gerard Reve: ‘Je gaat dood of je blijft leven, het zit altijd goed.’