Afbeelding invoegen
 
 
Geen neerslag van betekenis 
 
Pittige balletjes
 
Het is woensdag. Ik swipe door de krant. Er is geen nieuws. Alles is bekend. Een proefraket van Kim Jong-un is in het water gevallen. Trump plaatst een raketschild in Zuid-Korea. Chinezen boos, bang voor spionage. Zuid-Koreanen boos, want raketschilden geven schadelijke straling. Je doet het nooit goed.
Ik swipe door naar de servicepagina. Kok van de dag Onno Kleyn geeft een recept voor pittige balletjes in tomatensaus. Dat komt goed uit: woensdag gehaktdag, een houvast in roerige tijden.
Bij Emté haal ik de ingrediënten voor de pittige balletjes. Thuisgekomen lees ik op het etiket van het voorverpakte vlees: ‘mager rundergehakt van natuurvlees’. Natuurvlees? Ik zie meteen weidse vlakten voor me met Heckrunderen, Schotse Hooglanders en Wisenten. De oudjes grazen tevreden, de pubers lamballen wat in hun natuurlijke habitat. Ga ik die vanavond eten, vraag ik me af.
Voor de zekerheid kijk ik op de site van leverancier Natuurvlees-Nederland. Daar lees ik dat hun natuurvlees afkomstig is van runderen die de tijd en ruimte hebben gekregen om rund te zijn. Ook bewegen hun runderen heel veel en leven ze langer dan andere runderen. De gemiddelde leeftijd waarop ze de slagerij binnenwandelen ligt rond het 5e levensjaar. Hoezo lang leven? Geen enkel rund vindt 5 jaar lang, 5 jaar zijn in een zucht en een scheet voorbij, zeker bij runderen.
Een filmpje op de site opent de ogen. Ik zie ordinaire Franse Limousin vleeskoeien in een groot weiland met her en der roestvrijstalen bakken voor drinkwater en bijvoer. Op de achtergrond een mooie stal. Ik zie de koeien, ik zie de boer, maar ruik vooral de penetrante geur van een gladde copywriter.
’s Avonds eten we Onno’s pittige balletjes. Mijn vriendin vindt ze niet alleen pittig maar ook droog. Ik zeg dat natuurvleesballetjes altijd droog zijn omdat die beesten te veel bewegen. In gedachten ben ik bij J.C. Bloem:
 
Natuur is voor tevredenen of legen.
En dan: wat is natuur nog in dit land?
Een stukje bos, ter grootte van een krant,
Een heuvel met wat villaatjes ertegen.
 
(J.C. Bloem ‘De Dapperstraat’)