Afbeelding invoegen
 
Geen neerslag van betekenis
 
Petje af
 
Hoedenmakerij Giuseppe Borsalino in het Noord-Italiaanse Alessandria is failliet. Ik lees het in een weggestopt berichtje van 13 regels op de financiële pagina van mijn krant. Het raakt me. 160 jaar lang maakte de familie Borsalino kwaliteits hoeden van vilt van het allerfijnste konijnenhaar. Miljoenen konijnen gaven hun leven om vervolgens vervilt te reïncarneren op het hoofd van een Borsalinodrager. Een mooi tweede leven en voor een Italiaans konijn het hoogst haalbare. Petje af.
Het zijn niet de kleren die de man maken, Borsalino’s doen dat. Zonder Borsalino was El Capone een kruimeldief gebleven, Humphrey Bogart een derderangs acteur en Winston Churchill een bolknak dampende, chagrijnig conservatieve backbencher in het Engelse parlement. En wat te denken van Ronald Plasterk. Waar, of beter wie, zou hij zijn zonder de Brede-Rand-Bogart-Borsalino-met-deuk? Zegt u het maar.
Ik zou ook graag een Borsalino dragen, maar hoeden en zeker Borsalino’s, moet je leren dragen. Volgens Sem, verkoper bij De Hoedenkoning alhier, moet je beginnen met een klein hoofddeksel. Hij was begonnen met de Keppel. Zonder speldjes! Daarna komt de baseball cap, gevolgd door de  platte pet. Via de fez en tulband finish je uiteindelijk bij de Borsalino. Eenmaal de Borsalino in huis begin je met de performancetraining. Binnenshuis voor de spiegel: Borsalino recht, Borsalino schuin, iets naar achteren, iets dieper over het voorhoofd en jij knipogend, achteloos aan de rand tikkend, sigaretje in de mondhoek. Alles uitproberen. En dan voorzichtig naar buiten. Niet meteen de stad in, eerst de buurt laten wennen en na een maandje de wijde wereld in.
Zelf loop ik nog met een platte pet. Het keppeltje heb ik overgeslagen en de fez en tulband komen er bij mij niet op. Kwestie van overtuiging en smaak. Maar het faillissement van de hoedenmakerij zet de aankoop van mijn eerste Borsalino op losse schroeven. Die hoeden zijn inmiddels onbetaalbare verzamelobjecten geworden. Daarom ben ik op zoek naar een tweedehands handvervaardigde Borsalino Marrone, maat 61. Tijdloos, klassiek-modern, met taf gevoerd en natuurlijk met een leren zweetband. Richtprijs nieuw € 400,- En voor de zomer een strooien Big Brim Bogart Panama van rond de € 300,- Wie?