Geen neerslag van betekenis 
 
Onderzoek
 
De ballenbak van wetenschappelijke onderzoeken is een geliefde bron voor journalisten die vandaag niet weten hoe de krant van morgen te vullen. Even graaien en ze hebben een onderzoekje te pakken. De volgende dag lees je in de krant dat uit onderzoek is gebleken dat de populatie van de groene mitzvlieg in Zuidwest-Botswana sterk onder druk staat of dat met het eten van 28 kiwi's per dag de kans op vroege dementie met 0,002% afneemt.
Inmiddels heb ik een onderzoekallergie opgelopen. Schrijft mijn krant over weer zo'n onderzoek dan komen er spontaan rode vlekken in de halsstreek opzetten en de volgende ochtend sta ik op met schimmeluitslag op de weke delen. Hoezo onderzoek? Welk onderzoek? Hoe zat dat onderzoek dan wel niet in elkaar, wie deed dat onderzoek en vooral: wie betaalde het? Daar lees je niet over.
Onlangs bleek weer uit een onderzoek dat de sfeer in gevangenissen erop vooruit zou gaan wanneer het regime een beetje crimineelvriendelijker zou worden. Wat meer bezoek van familie en vrienden, een handzaam mobieltje, een ruimer zakgeldje, af en toe iets te blowen en een paar keer per week gezellig luchten in het nabijgelegen winkelcentrum onder toezicht van de partner; het zou de sfeer in de strafinrichtingen aanzienlijk verbeteren. Een criminoloog promovendus had het onderzocht.
Ik heb het strafregime ook nog even onderzocht: wanneer iedere gevangene een eigen sleutel van de voordeur ontvangt zal het aantal vluchtpogingen verminderen met 98,6%.
U zult er binnenkort nog wel over lezen.