Geen neerslag van betekenis
 
Niet goed, opnieuw!
 
Een stukje schrijven is niet zo moeilijk. Het is een kwestie van jatten, knippen en plakken en dan in je eigen woorden navertellen. Op de middelbare school maakte ik furore met deze aanpak. Voor een werkstukje harkte ik 30 bladzijden bij elkaar, zette er links en rechts een paar voetnoten bij, zoog wat bronvermeldingen uit de duim, leuk kaftje eromheen en huppakee: een 9, 'Prima gedaan kerel!’
Tot docent K. van de Laar kwam. Deze man nam zijn en mijn werk serieus en doorzag de truc. In een volle klas onthulde hij met het vuige genoegen van een Peter R.de Vries het bedrog en nagelde de bedrieger openlijk aan de schandpaal. Uit gemakzucht had hij kunnen volstaan met een 1, 2 of 3 onder mijn werkstukken te zetten, maar K. van de Laar was een consciëntieus wereldverbeteraar en schreef bij herhaling onder een werkstuk: ‘Opnieuw, succes!’ Wat niet goed is, moet opnieuw, dat was zijn adagium. Hij had gelijk. Het leven bestaat voornamelijk uit opnieuw beginnen.
Onlangs hadden Frau Merckel en monsieur Macron een onderonsje in Aken. Het verenigd Europa was niet geworden wat ze gehoopt hadden. Er was nog maar weinig verenigd. In het westen vonden ze de contributie voor het lidmaatschap te hoog en pakten ze hun biezen, althans daar waren ze druk mee bezig. Het zuiden had de spaarkas van de vereniging inmiddels grondig geplunderd en in het oosten verlangden ze terug naar de zegeningen van de voormalige dictatoriale heilstaat. Wat overbleef was een handjevol goede bedoelingen onder aanvoering van Frans Timmermans. Streep eronder en opnieuw beginnen, zeiden Merkel en Macron tegen elkaar en met het verdrag van Aken hernieuwden ze hun trouwgelofte:
‘Jawohl Emmanuelle, ich will’.
‘Mais biensûr Angela, moi aussi’. 
Duitsland en Frankrijk tot in de eeuwen der eeuwen.
Het is te hopen dat Marc Rutte zich hierdoor laat inspireren en oproept tot een glorieus herstel van de Benelux! En dat we ons dan verenigen met Frankrijk en Duitsland in een frisse nieuwe EGKS, een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal en dat we dan niets tegen Italië en de rest zeggen.
Voor die Kolen en Staal moeten we alleen nog iets anders bedenken.