Afbeelding invoegen
 
 
Geen neerslag van betekenis
 
Kruis
 
In aflevering 52 van de 70-delige tv-serie Escobar kijkt een vrouw naar een nieuwsuitzending  op televisie. Drugsbaron Escobar heeft een aanslag gepleegd op een vliegtuig. Alle honderdzeventig inzittenden zouden zijn omgekomen, zegt de nieuwslezer. De beelden liegen er niet om. Niemand heeft dit overleefd. Het kleinkind van de vrouw zat ook in het vliegtuig. De vrouw barst in huilen uit en slaat herhaaldelijk een kruisteken. Een bezweringshandeling? Een persoonlijk verzoek aan een hogere macht om het gebeurde ongedaan te maken? Een smeekbede voor een wederopstanding van haar kleinkind? 2000 jaar geleden deed hij dat immers zelf ook. Je weet het niet.
Bij de samenvatting van een voetbalwedstrijd zie ik hoe een voetballer een hattrick scoort, hij maakt drie doelpunten. Na ieder doelpunt slaat hij een kruisteken. Is het uit dankbaarheid voor de hulp van boven? Een verzoek voor extra ondersteuning bij een volgende doelpoging? Ik weet het niet.
Het kruisteken is voor veel gelovigen als een Zwitsers zakmes: altijd op zak en multi-inzetbaar.
Ik denk aan het symbolisch gebaar dat de vrouw en de voetballer zouden hebben gemaakt wanneer die man van Nazareth niet gekruisigd was door de Romeinen, maar onthoofd.
Dankzij de Romeinen komen we goed weg.