Afbeelding invoegen
 
Geen neerslag van betekenis 
 
Koosjer of niet ?
 
Wijn valt onder de voedingsmiddelen. Dat is mooi. Voedingsmiddel klinkt toch een beetje alsof je het nodig hebt. Of dat ook zo is zou je op het etiket moeten kunnen aflezen. Voedingsmiddelen moeten alle ingrediënten vermelden die in het product zijn verwerkt zijn, maar bij wijn ontbreekt die informatie. Land, streek druivensoort, producent, alcoholpercentage, het staat er allemaal op, maar over de toegevoegde conserveer-, smaak- en kleurstoffen geen woord. En toch worden er tussen de 40 en 60 stofjes toegevoegd om van de meest beroerde wijn toch nog iets drinkbaars te maken. Ondanks het positieve imago dat wijn omgeeft: echt koosjer is de wereldwijde wijnproductie niet.
Wat wel koosjer is: Hadar! Gisterochtend ontdekte ik op de wijnafdeling van de HEMA rode wijn van wijnhuis Hadar. Koosjer! Koosjere wijn uit Israël, ik had er niet eerder van gehoord, maar het gaf direct vertrouwen. Joodse wijnboeren durven niet te sjoemelen met de lievelingsdrank van hun god, leek me. Ik las de HEMA-informatie: geen bemesting van de druivenranken met dierlijke mest, geen dierlijke additieven (eiwitten of vislijm) voor het klaren van de wijn en om de zeven jaar moet de wijngaard een oogstjaar braak liggen. Dat laatste lijkt bijzonder, maar in het Oude Testament, het Joods handboek bij uitstek, kom je 7 heel vaak tegen, het heeft een heilige betekenis. Voor mij is 7 een geluksgetal en het aantal dagen van de week waarop je wijn behoort te drinken, dus dat viel mooi samen met die heilige 7. Ik de winkel uit met een fles Hadar-rood.
Vóór ik ’s avonds de wijn ontkurkte googelde ik nog even op koosjere wijn. Wat las ik: Koosjere wijn moet beslist door een Jood ontkurkt worden, anders is de wijn alsnog treife (niet koosjer, onrein, taboe). Twijfel sloeg toe. Ontkurken en dan een willekeurig onrein wijntje uit Israël van € 6,50 per fles achteroverslaan of .... Ik liet de fles dicht.
De volgende ochtend heb ik in de hal een briefje op het prikbord gehangen met de vraag of er een Joodse man of vrouw in ons appartementengebouw woont die bereid is eenmalig bij mij een fles koosjere Hadar-wijn te ontkurken. ‘Oprechte bedoelingen en samen opdrinken’, heb ik erbij geschreven. Nog geen reactie gehad.