Afbeelding invoegen
 
Geen neerslag van betekenis 
 
Gelukkig
 
Het zijn warme tijden, ook wat het weer betreft. Voor de derde opeenvolgende dag stijgt de temperatuur boven de 30 gr. Er komt een hittegolf, orakelt de weerman.
Hij kan niet tegen hitte, zeker niet wanneer die als golf komt. Een golf brengt altijd onheil. Vloed, water, midget, Volkswagen, denk er maar golf achter en je ziet de ellende op je afkomen.
Vandaag wordt een dag als gisteren en waarschijnlijk als morgen, niets urgents vraagt om zijn aandacht of aanpak, de handen zijn vrij, de geest is open: op naar de onlangs verbouwde, (‘opgefriste, vernieuwde, gemoderniseerde’) lokale boekhandel!
De vernieuwers hebben de buitenzijde van de winkel ongemoeid gelaten, maar binnen heeft de nieuwe tijd toegeslagen. Links liggen boeken, rechts is een ’Boekencafé’ geopend. Boek met borrel, voor uw totaalbeleving. Hij twijfelt, maar kiest voor de boeken, het is nog vroeg.
Hij snuffelt wat rond bij de nieuwe aanwinsten en neemt vervolgens de trap naar de afdeling filosofie.
Vóór de verbouwing schuifelden hier de klanten langs hoge kasten op zoek naar kennis, wijsheid en inzicht, het hoofd scheef om de verticale titels te kunnen lezen. Ze plukten een werk uit de kast, trokken zich terug in een hoekje, bladerden wat door Nietzsche of worstelden een partijtje met Derrida, krabden zich vervolgens achter de oren en zakten weg in gepeins. Filosofie hing hier in de lucht, de afdeling was een aangename verblijfplaats.
Nu zijn de hoge wandkasten verdwenen. Er staan lange tafels met gestapelde boeken en aan de muur hangen reclameposters met zonnige vakantiebestemmingen. Plato aan het strand? David Hume op een blauw Portugees vissersbootje? Is dat Nietzsche, bruinverbrand aan het Lago Maggiore met de Nivea zonnecrème naast zich op de handdoek? Ook de filosofie is ten prooi gevallen aan de totaalbeleving.
Hij loopt langs de tafels met boeken en zoekt naar vertrouwde namen. Vergeefs, niets van of over Aristoteles, Epicurus, Spinoza of Sartre. Wel leest hij titels als ’20 wegen naar geluk’, ‘Gelukkig zijn en geluk hebben’, ’Blijvend geluk vind je in jezelf’, ‘Geluk ligt voor het oprapen’ en, jawel, ‘Geluk ligt voor het grijpen’. De wijsheid is van de plank gesodemieterd door broodschrijvers van de zelfhulp, de afdeling filosofie verbouwd tot opvanghuis voor nooddruftige gelukszoekers. En die gelukzoekers kunnen ook nog eens kiezen uit wel 40 titels.
Hij herinnert zich Schopenhauer die ooit schreef: ‘Gelukkig word je door het vervullen van je wensen. Wie geen wensen meer heeft is gelukkig.’ Niet meer dan twee zinnen had de man nodig.
Op naar het Boekencafé.