Geen neerslag van betekenis 

Gelukkig 2

Het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek, heeft onderzocht hoe gelukkig Nederland is. Gelukkig zijn is belangrijk en de meeste mensen die ik ken willen het, maar ze twijfelen soms of ze het zijn of niet.
Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat het met de jongeren niet zo goed gaat: ze zijn minder gelukkig dan 20 jaar geleden. De 55+'ers daarentegen kunnen zich in de handjes wrijven: ze zijn een stuk gelukkiger dan ze al waren in 1997.
Filosoof Schopenhauer had geen benul wie er in zijn tijd wel of niet gelukkig was. Hij wist wel - en daar heb je wat aan - hoe je gelukkig kon worden.
Twee oorzaken staan het volkomen geluk van de mens in de weg volgens de filosoof: verdriet en verveling. De 2-V's van Schopenhauer!
Verdrietig wordt je van alle ellende die je over je heen kunt krijgen. Verveling is de hel waar je terechtkomt  na een te lang verblijf in het dolce far niente. Ergens tussen verdriet en verveling moet het wankele geluk te vinden zijn. Volgens Schopenhauer is er geen verschil tussen ongelukkig zijn door verdriet of uit verveling, verdriet is verdriet. 
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het ongelukkig zijn uit verveling. Aan verveling kun je ontsnappen. Tegenover verdriet sta je vaak machteloos. De gelukkige 55+'ers uit het CBS-onderzoek zijn het bewijs. Zij hebben veel van de gebruikelijke levensellende al achter de rug en om de verveling te ontlopen werpen ze zich op: de golfsport, het huisje in Frankrijk, de Bob Ross schildercursus, een Kipcaravan, de volkstuin, de vierdaagse en ga zo maar door. De 55+'er schept zijn eigen geluk.
Schopenhauer heeft dit geluk nooit gekend, hij zou er  zeer verdrietig van zijn geworden, denk ik.