Geen neerslag van betekenis 
 
Geluk
 
Maarten van Rossem heeft een boekje geschreven over geluk: 'Wat is geluk'. Op de omslag staat onder de titel de schrijver afgebeeld. Hij trekt een gek gezicht en steekt zijn tong uit. Geluk? Albert Einstein liet zich zo ook eens fotograferen, maar die had tenminste nog gevoel voor humor. Wat heeft een gek gezicht trekken en je tong uitsteken met geluk te maken, vraag ik me af. Niks natuurlijk.
Boeken over Geluk zijn populair en staan garant voor hoge verkoopcijfers. Zet een gek hoofd van een BN'er op de kaft en het boekje komt uit het niets zo in de topperslijst van de CPNB. Net onder Ilja Pfeijffers Grand Hotel Europa. En daar wordt zo'n Maarten dan gelukkig van. Hij wel.
Over geluk valt niet zo veel te zeggen. Je hebt het of je hebt het niet, je bent het of niet en je wordt het ooit of misschien wel nooit. Maar waarom al die aandacht voor geluk, tevreden  lijkt me goed genoeg. Trouwens 90% van de Nederlanders zegt gelukkig te zijn (onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek). Volgens het ‘World Happiness Report 2017’ staat ons land zelfs op de zesde plaats van gelukkigste landen van de wereld. Dit bewijst dat je iets niet hoeft te weten om het te zijn en ‘Wat is geluk’ van Maarten van Rossem lijkt me dan ook een geheel overbodig boek.
Wat ik wel vreemd vind is dat uit een ander onderzoek blijkt dat 40% van de Nederlanders eenzaam is. 90% gelukkig, 40% eenzaam? ’Gelukkige Eenzamen', daar zou van Rossem eens een boekje over moeten schrijven. De foto voor de omslag heeft hij al.