wespen, hoornaars,Frankrijk, overlast, insecten,steekvliegen, 2018, wespenoverlast,


 
Geen neerslag van betekenis
 
Frankrijk 1
 
Natuur 
 
Op vakantie in Frankrijk, heerlijk onder de dikke boom achter het huisje, midden in de natuur. Echte natuur. We zijn gek op natuur, vooral de Franse. Die hebben we thuis niet. Thuis hebben we op het balkon een rozemarijnplant en een vaasje met platte peterselie van de Turkse supermarkt. Ook mooi.
Frankrijk is anders. De boom waar we onder zitten is minstens 500 jaar oud, geeft volop schaduw en vogelpoep en is de favoriete hangplek voor wespen, wespen xl, muggen, steekvliegen en ander vliegend ongedierte. Het geteisem houdt van gezelschap, ons gezelschap. Ze denken dat ze natuur zijn, dat ze nut hebben en dat ze beschermd worden; ze weten niet beter. Op de meest basale filosofische vraag: ‘Waartoe zijn wij op aarde’ weten ze  geen antwoord te geven. Ze doen er nauwelijks toe en zijn eenvoudig te vervangen door meer mensvriendelijke oplossingen.
Nog geen twee maanden geleden voorspelde de milieubeweging de ondergang van de totale Europese insectenpopulatie. Ik vond dat een mooi vooruitzicht. Meestal komt er uit de milieuhoek vooral kommer en kwel, maar nu klonk er optimisme, hoop: de insectenterreur loopt op zijn eind. Mooi! De genocide zou ook nog eens op korte termijn plaatsvinden. Dat kwam helemaal goed uit, want rekening houdend met een vernietigingstijd van een week of vier, waren ze dan afgevoerd wanneer wij in Frankrijk zouden aankomen.
Helaas, zo mooi had het kunnen zijn, maar de vliegende bende hier onder de boom weet niets van een definitieve Eindoplossing, ze hebben geen flauw idee. Het is business as usual: net doen alsof ze erbij horen, arrogant, uit de hoogte, alsof zij natuur zijn. Maar de natuur dat zijn wij en vanavond deel ik de flitsspuiten uit; ze vragen erom.
En daarna zijn trouwens de wolven aan de beurt.