Afbeelding invoegen
 
 
Geen neerslag van betekenis
 
Elitair

Het gaat goed met het museumbezoek in Nederland. Met succesvolle exposities en wat populistische activiteiten verdubbelden de musea in 2017 hun bezoekersaantallen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd is vandaag het leidend beginsel in de wereld van kunst en cultuur. Maar hoe blij moet je daar mee zijn?
Nu heb je musea in soorten en maten en het carnavalsmuseum in Den Bosch is echt van een andere orde dan het Mauritshuis in Den Haag. Niet meer of minder, (je moet voorzichtig zijn in deze tijd), wel anders. Wie uit volle borst zingt dat er een paard in de gang staat en vervolgens in polonaise het Oeteldonks Gemintemuzejum doorkruist, voelt de verfijnde culturele ambiance van het museum goed aan. Wie hetzelfde doet in het Rijksmuseum heeft er geen bal van begrepen. Er zijn museumbezoekers die er geen bal van begrijpen. Voor hen is ieder museumbezoek vermaak, beleven, meemaken en delen, vooral delen, het liefst met vette muziek op de oordoppen.
Sander Kok schreef een stuk over de barbarisering van het museumbezoek in de VK. Ik was het volkomen met hem eens, maar hij kreeg de complete Nederlandse Vrijheids- en Gelijkheidsbeweging over zich heen. ‘Elitaire bal’, was het minste dat hem werd toegevoegd. Het leek me een mooie geuzennaam.
Wie kijkt ziet ze. Op zoek naar de kick van een ultieme museumexperience trekken ze door de zalen. Pratend over koetjes en kalfjes lopen ze achteloos de stier van Potter voorbij. Maken nachtwacht-selfies voor hun facebookvrienden. Appen naar de wereld hoe gaaf alles is en dat ze zo fijn cultureel bezig zijn. Ondertussen hinderen ze de bescheiden kunstbeschouwer die naar wat stilte verlangt en langer dan tien seconden naar een stier of schutterij wil kijken.
Veel musea zouden gebaat zijn bij minder bezoekers. Een Chinese wijsheid luidt: ‘Ben je te lelijk voor het strand en te dom voor het museum, blijf dan lekker thuis.’ Chinezen hoef je niets te leren over kunst en cultuur. En wie niet thuis wil blijven kan natuurlijk altijd het Oeteldonks Gemintemuzejum bezoeken, keigezellig en het hele jaar geopend.
‘Elitaire bal’, met de dag klinkt het me aangenamer in de oren.