Wolf,Canis lupus lupus,Schapen,gedood,herdershond,Drentse heideschaap,Blauwe Texelaar,circus-ajm.nl.ton koster,


 
Geen neerslag van betekenis 
 
Een dierenbericht
 
In het noorden van het land vlak bij de Duits grens heeft een hond twee schapen doodgebeten. De schapen behoorden tot het Drentse heideschapenras en de hond was een herdershond. Wat moet een herder met een hond die zijn eigen kudde uitmoordt, vroeg ik me af. Maar de werkelijkheid was complexer. Niet de herder, maar een burger was eigenaar van de herdershond.
Een getuige, die ter plekke haar Chinese gekuifde naakthond Ping uitliet, hoorde een vrouw roepen dat Zartan onmiddellijk moest stoppen met zijn schapenjacht: ‘Zartan sofort aufhören!’, maar Zartan luisterde niet en beet onverstoord moordlustig om zich heen met als resultaat: 2 dode Drentse heideschapen en 4 zwaargewonde Blauwe Texelaars.
Uit het signalement dat de getuige opgaf, bleek dat het een Duits sprekende vrouw van middelbare leeftijd betrof en haar hond was niet zomaar een ordinaire herdershond, maar een Duitse herdershond. Dat maakte het gebeuren nog onbegrijpelijker. Tenslotte geldt ook voor Duitse herdershonden: Befehl ist Befehl.
Voor de herder was het heel vervelend. Hij was geen echte herder, maar een hobby-herder en op een vergoeding uit het lief- en leedpotje voor de professionele schapenhouderij hoefde hij dan ook niet te rekenen.
Volgens de getuige die, met haar Chinese gekuifde naakthond op de arm, de zaak op veilige afstand had geobserveerd, marcheerden de vrouw en haar Duitse herdershond, onaangedaan door het gebeuren, vervolgens richting Duitse grens.
De hobbyherder vreest voor herhaling. De Euraziatische Canis lupus lupus is onderweg naar ons land.