Geen neerslag van betekenis 
 
Design
 
Het vorig jaar is Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch omgedoopt tot ’Design Museum Den Bosch’. Een nieuwe trekpleister in een stad die al volgeplakt was met trekpleisters. Bij de opening drukte de wethouder op een knop waardoor een lijn (design!) van kleur veranderde. Deze lichtstreep is de blikvanger, zei de wethouder. Deze lijn is de verhaallijn waarmee we naar buiten treden, zei de museumdirecteur. Blikvangers en verhaallijnen, dan hebben we het over design. 
De nieuwe naam van het museum geeft in ieder geval duidelijkheid. Dit is een museum voor design, en nergens anders voor. In het voormalige Stedelijk Museum moest je maar afwachten wat de curator je aan diversiteiten voorschotelde. Geen lijn te bekennen.
Wij zijn gek op design. Als het maar even kan gaan we voor design. Onlangs kocht mijn vriendin een bloemenvaas van designer-keramist Henk Weverging ter Voort. Een prachtstuk waarin de bloemen schuin liggend uit de kraag van de vaas hangen. Schitterend strak afgewerkt, minimalistisch. Zonder bloemen zou je zweren dat het een mannen-urinaal is. Echt geraffineerd, typisch Henk Weverging ter Voort.
Onze designtopper is overigens de cocktailprikkerhouder ‘Magic Bunny’ van de Italiaanse designer Alessi (kenners weten dan genoeg!). Een konijn staat in een omgekeerde hoge hoed waarin cocktailprikkers verborgen zitten. Het geheel is uitgevoerd in geel kunststof. Je trekt het konijn aan zijn oren omhoog, de prikkers komen naar boven, je neemt zo’n prikkertje uit de hoed en prikt een olijfje, blokje kaas of een stukje leverworst van de schaal. Reuze handig, heel gezellig en…(tromgeroffel) je kunt hem ook als tandenstokerhouder gebruiken! Dat is het mooie van design: er is over nagedacht. 
Van 8 september t/m 19 januari 2020 presenteert Design Museum Den Bosch de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Een kijkje in de 'wereld van het nazisme waar een fascistische boodschap vorm kreeg in vernieuwend design'. Nog niet geopend, maar nu al spraakmakend.
Persoonlijk ben ik vooral geïnteresseerd in cocktailprikkerhouders ten tijde van het Derde Rijk en of er toen  al urinaalvazen waren waarop Henk Weverging ter Voort mogelijk heeft voortgeborduurd. Je weet het maar nooit met design.