Afbeelding invoegen
 
 
Geen neerslag van betekenis
 
De ring
 
 
Wat vind jij van Halina Reijn’, vroeg ze hem bij de borrel. Ze stonden gezellig te kletsen aan een statafel. Om niet te kort door de bocht te gaan, antwoordde hij dat hij van Halina Reijn niets vond en haar alleen kende als beeldvulling bij DWDD.
Natuurlijk kende hij de actrice Halina Reijn. Wat had hij genoten van haar Hanny in Flikken Maastricht. Maar enige tijd geleden was er een Halina-vermoeidheid bij hem opgekomen die uiteindelijk uitmondde in een ernstige allergie. Rode vlekken en alcoholzucht, zo gauw ze in beeld kwam. Ze kwam vaak in beeld. Waar een tafel stond schoof Halina aan. Het was een kwestie van te veel Reijn. Zag hij haar in een serie of film dan dacht hij: hé, Halina Reijn met een bril of Halina in een bos of Halina in een doorkijkjurk. Er was altijd meer Halina Reijn dan rol. Maar goed, volgens zijn borrelpartner had Halina Reijn een ‘prestigieuze’ toneelonderscheiding ontvangen.
De volgende dag zat Halina aan tafel bij DWDD. Ze had ‘De Theo-Mann-Bouwmeesterring’ ontvangen, hij zat om haar vinger, mooie ring. Het sieraad is een doorgeefprijs voor actrices en je draagt de ring tot je een waardige opvolger hebt gevonden, vertelde ze. Bij enkele prijswinnaars heeft men de ring van het stoffelijk overschot moeten wrikken; geen waardige opvolger! Halina voorzag dat dat bij haar ook wel eens zou kunnen gebeuren.
Op internet las hij dat er in de toneelwereld meer doorgeefprijzen bestaan. Zo zijn er: de Albert van Dalsumring, de Paul Steenbergen-penning, de Magda Janssens hoedenspeld, de Courbois-Parel. Samen vormen ze de zelf-felicitatiedienst van toneelspelend Nederland. Voorlopig zou er niets veranderen aan zijn allergie, vreesde hij.