Afbeelding invoegen
 
 
Geen neerslag van betekenis
 
De brug
 
 
Halverwege de brug staat een jonge vrouw met een kinderwagen. De vrouw en het kind in de wagen kijken naar het water dat onder hen doorstroomt en doen het kwaken van eenden na. Er zijn geen eenden die terugkwaken. Uit een plastic zak haalt de vrouw een snee witbrood, deelt die doormidden en geeft de helft aan het kind dat een hapje neemt en de rest over de brugrailing naar beneden gooit. Nog voor het brood het water heeft bereikt hapt een meeuw het uit de lucht. Er komen meer meeuwen en de vrouw geeft meer brood aan het kind dat het onhandig van zich afgooit. Soms komt het terecht in het water, maar het meeste brood blijft liggen rondom de kinderwagen.
Ik zeg tegen de vrouw dat de stad lijdt onder een rattenplaag en dat het strooien van brood niet helpt bij de bestrijding van de dieren. Ze antwoordt dat ze geen ratten voert, maar eenden en andere vogels. Ze steekt een sigaret op en gooit uitdagend enkele sneetjes brood op de grond en over de brugrailing.
Ik wijs naar een huis beneden aan het water waarvan de gordijnen gesloten zijn en vertel haar dat daar drie weken geleden een baby van 7 maanden dood gevonden is. Er waren ’s avonds ratten in de wieg geklommen. De ouders hadden niet op het gehuil van de baby gereageerd omdat het maar zo kort duurde. De vingers van de baby waren tot op de botjes afgekloven, een duimpje lag buiten de wieg, het gezichtje was aangevreten en onherkenbaar geworden. De moeder van de baby sprong 2 dagen na de vreselijke gebeurtenis in de rivier. Verschrikt en vol ongeloof kijkt de jonge vrouw me aan. Ik aai de peuter even kort over het hoofdje en wens de moeder nog een fijne dag.