Afbeelding invoegen
 
Geen neerslag van betekenis 
 
Borsjt
 
In een boek met Brabantse oorlogsverhalen vertelt Janus van de Vondervoort over de oorlog. Zijn moeder kon heel goed Schwarzwälder Kirschtorte bakken. Ze had dat geleerd van een Duitse mevrouw waar ze vóór de oorlog in dienst was geweest. Van gehaktballen hield die mevrouw niet. Die had Janus wel gemist in de oorlogsjaren. Maar dat was gepraat achteraf.
Op 14 mei 1941 had zijn moeder een mooie Schwarzwälder Kirschtorte gebakken. Janus was trots geweest op zijn moeder. ’s Avonds klopten Duitse soldaten op de deur. Huiszoeking! Er werd niets gevonden, behalve de taart. De soldaten hadden gesmuld van de Kirschtorte. Ze hadden zijn moeder netjes bedankt en waren rustig weggegaan. Het waren goede Duitse soldaten en al met al was het best een gezellige avond geweest.
Vanmiddag heb ik 4 liter Borsjt gemaakt. Borsjt is Russische bietensoep. Voor de echte moet je in een Russische gaarkeuken zijn. Ze zijn er daarginds gek op. Nooit eerder maakte ik Borsjt en liever had ik vandaag rodekool met draadjesvlees gegeten en dan een kokos-yoghurtje na, maar de Oost-West verhoudingen staan dit niet toe. Er is sprake van een Russische dreiging. Binnenkort staat Wladimir voor de deur. Huiszoeking!
Ik heb de Borsjt ingevroren en voor de zekerheid heb ik op een leestafeltje naast een flesje Wodka het complete werk van Paustovski opgestapeld. Er zullen toch ook wel goede Russische soldaten zijn.
 
Borsjt met wodkaroom
Voorgerecht4 personen
 
Ingrediënten
1 schaal gekookte bieten
1 tl suiker
1 tl gemberpoeder
1 el balsamicoazijn
1/2 el Russische mosterd
750 ml kippenbouillon
1 bekertje zure room
Russisch roggebrood
Wodka naar behoefte
 
Bereiden:
Doe de geraspte bietjes met de suiker, gemberpoeder, azijn en de mosterd in een kom en laat de smaken minimaal 30 min. op elkaar inwerken.
Doe het mengsel in een pan, voeg de kippenbouillon toe, meng goed en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de bietjes nog 5 min. zachtjes koken.
Pureer vervolgens met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.Roer de zure room los met de wodka en royaal met (versgemalen) zwarte peper.
Verdeel de soep in diepe kommen en schep in iedere kom een lepel wodkaroom.Lekker met Russisch roggebrood of geroosterd bruinbrood en glaasjes ijskoude wodka.
Als garnering kun je een aardappelchipje in je borsjt steken. 
 
Oh ja: vkusnaya Russkiy sodat  = Smakelijk eten Russische soldaat.