![]() |
Geen neerslag van betekenis
Bericht uit Oostende (3)
'Zijn de kroketten echt huisgemaakt?' vroeg mijn vriendin
aan de ober toen hij twee dampende garnaalkroketjes voor haar neerzette. Dat
huisgemaakte had ze op de menukaart gelezen en ze is best wel goed van
vertrouwen, maar op deze menukaart regeerde de leugen. Zo was mijn 'Herfststukje
van wild, begeleid door zacht gegaarde chou blanc, geserveerd op een bedje van
pommes purée', in de keuken door de dienstdoende koekenbakker schaamteloos
omgetoverd tot een natte flats zuurkoolstamp met uitgedroogd fazantboutje. De
man had zijn herfststukje afwerkt met een rechtop in de zuurkoolmodder gestoken
verkleurd eikenblad uit eigen tuin. Een streekproduct waarmee de keukenprins
zichzelf had overtroffen.
Terwijl ik mijn zuurkoolstamppot wegwerkte, zette mijn
vriendin het mes in een huisgemaakt garnaalkroketje en wrikte het lemmet door
de dikke harde donkerbruine korst. We rekenden op een trage uitstroom van
geurig dampende ragout met vrolijk ronddobberende roze garnaaltjes, de
culinaire variant van een Etna-eruptie, zeg maar. Er gebeurde niets. Toen we over
de kraterrand bij de kroket naar binnen keken zagen we slechts een grauwe
deegvulling waarin geen garnaal te bekennen was. Harde korst, stopverf-ragout,
geen garnalen, we hadden het vaker voorgeschoteld gekregen in Oostende, en
volgens de menukaart waren ze allemaal huisgemaakt.
Moeten er geen garnalen in garnaalkroketjes zitten?, vroeg
mijn vriendin. Volgens mij hoefde dat wettelijk gezien niet. In de
rundvleeskroketten van Jac's Frituur thuis zat ook geen vlees, laat staan
rundsvlees. Daarbij hadden we hier in Oostende vissoep gegeten waarin geen vis
te bekennen was. Voor vissoep met vis had u bouillabaisse moeten bestellen,
had ober Wijsneus ons geleerd.
Als verklaring voor het huisgemaakte opperde mijn vriendin
de mogelijkheid dat er iemand in Oostende thuis in de keuken heel veel
garnaalkroketjes maakte voor heel veel verschillende restaurants.
Ik bestelde nog een Westmalle tripel.
Nagestuurd:Ze zijn er wel, ontdekten we enkele dagen later. De echte
huisgemaakte garnaalkroketjes waar zelfs Johannes van Dam lyrisch over zou
hebben geschreven vind je bij: Du Bassin aan de Visserskaai en bij La Galleria in de Ensorgallerij.
|
