Afbeelding invoegen
 
 
Geen neerslag van betekenis 
 
Bedelaars
 
Er komen veel bedelaars uit Roemenië naar Nederland. Volgens hoogleraar criminologie Dina Siegel zijn het niet allemaal lastige oplichters zoals de groep die in Utrecht voor veel overlast zorgt. Ze zegt dat het vaak mensen zijn die, gebruikmakend van hun Europees burgerschap, gewoon een uitstapje maken naar Nederland. Ik noem het een werkvakantie.
Ook hier is een groep bedelaars neergestreken in het centrum van de stad. Vroeg in de ochtend nog voor de winkelrolluiken omhooggaan, zoeken ze hun strategische bedelplaatsen op. Succesvol bedelen staat of valt met de juiste bedelplaats. Het portaal van de kerk is zo’n strategische bedelplaats: droog, uit de wind en onder het oog van God is het kerkvolk gul en vol mededogen. De supermarkt is ook een gewilde stek. Kwalitatief minder aantrekkelijk door de weersgevoeligheid, maar de gratis koffie in de supermarkt maakt veel goed. De groep telt vier vrouwen en twee mannen. Het zijn oudere bedelaars, ruim boven middelbare leeftijd en het bedelen is ze niet in hun koude kleren gaan zitten: de gezichten zijn getekend, de huid van hun handen gelooid en de bewegingen zijn traag en stram. Ook de bedelwereld kent vergrijzing.
Een van de vrouwen heeft zich genesteld naast de pinautomaat in een overdekte passage. Met opgetrokken knieën zit ze zwijgend tegen de muur. Ze heeft een deken om zich heengeslagen en kijkt strak voor zich uit. Alleen na donatie maakt ze kort oogcontact en bewegen haar lippen een beetje. Ze hanteert een eenvoudig, maar effectief verdienmodel: niet opdringerig en geen dramatiek. Amputaties, etterende wonden of anderszins zijn niet aan de orde. Ook staat het koffiebekertje met lokmunten ver voor haar voeten. Je kunt doneren op afstand, dat werkt drempelverlagend.
Regelmatig leegt ze het koffiebekertje in een plastic zakje dat onder de deken verdwijnt. Zodoende blijven de dagopbrengsten uit het zicht. Je weet nooit wie er meekijkt.
Tegen vijf uur verzamelt de groep zich bij de Wilhelminabrug. Even later stappen ze in een busje en rijden weg.
Bij het station staat een man met rastakapsel. Hij bespeelt luidruchtig en wat onhandig een steeldrum. Op het kartonnen bordje voor hem heeft hij geschreven: ‘Je kunt beter muziek maken, dan een huis beroven’. Meer smaken heeft hij niet. Het is een  variant op een oud en beproefd verdienmodel: Je geld of je leven.
Ik geef de voorkeur aan de stilte van 50+ bedelaars op werkvakantie.