Afbeelding invoegen
 
 
 Geen neerslag van betekenis
 
Anneke
 
Zitten we onbekommerd op ons zonnig terras met uitkijk op de wijnvelden van Barolo, kondigt Anneke Grönloh (74) aan dat ze stopt met optreden. Anneke wordt alsmaar kortademiger. Vorig jaar werd ze behandeld voor een longembolie. Sindsdien treedt ze op met een zuurstofslang. Nog enkele optredens en dan zet ze er een punt achter. De wijn schuurt door mijn keel bij het lezen van dit bericht.
Het ontroerende Brandend Zand, het hoopvolle Paradiso, prachtige nummers, ik zong ze, floot ze, heb erop gedanst, gezoend. En nu zingt Anneke met een zuurstofslang. Pufpauzes tussen de nummers, zuurstofflessen onder de piano en na de show backstage uithijgen met Anneke. Ik wil het niet zien of horen. Dit mag ze haar fans niet aandoen.
Idolen takelen niet af, die zijn opeens weg, dood, uit, failliet of aan lagerwal geraakt. Van de ene dag op de andere dooft de ster. In het beste geval flikkert ze een paar jaar later nog even op bij omroep Max.
Ik gun Anneke haar tournee, maar het risico is groot. Tussen een Paradiso met zuurstoffles en een hemels Paradisum ligt geen eindeloze woestijn met Brandend Zand.