anatomie,AMC,bodybrokers, hoofden, bodysnatchers,lijkenpikkers,lijken,


 
Geen neerslag van betekenis
 
Anatomische les
 
Wanneer je ooit een hoofd verliest, kun je gerust € 485,- claimen bij de verzekering. Althans, dat is de inkoopprijs die het AMC betaalde voor een 'goed hoofd'. Een woordvoerder van het AMC vertelde dit in een tv-programma. Mij lijkt € 485,- een alleszins redelijke prijs voor een goed hoofd. Wel vroeg ik me af wat het AMC voor een gewoon hoofd betaalde, maar daar gaf de man geen duidelijkheid over.
Het AMC gebruikte de 'goede hoofden' voor aanschouwelijk praktijkonderwijs aan medische studenten en voor het oefenen van nieuwe operatietechnieken. Prima, oefenen op hoofden doen we al eeuwen en oefening baart altijd kunst.
Het AMC ging echter in de fout bij de inkoop van 'goede hoofden'. De afdeling inkoop wilde geen gewone Hollandse hoofden, maar kocht 'goede Amerikaanse hoofden' bij Amerikaanse body brokers die de hoofden aftroggelden van rouwende, verdrietige nabestaanden aan wie ze in ruil voor het lijk van hun dierbare, een gratis crematie van de onverkoopbare onderdelen aanboden. Lijkenpikkerij pur sang.
Wat was er mis met de gewone, gezonde Hollandse kop, vroeg ik me af. Waarom waren die niet goed genoeg voor het AMC, andere universiteiten werkten er wel mee. De woordvoerder van het AMC zweeg.
Rond de hoofdenhandel van het AMC hing een nare geur en heel verstandig heeft de afdeling inkoop het contract met de Amerikaanse bodysnatchers opgezegd.
Toch brengt zo’n affaire me aan het twijfelen. Wat zie ik ’s morgens tijdens het scheren in de spiegel: zie ik een gewoon, goedkoop, alledaags hoofd of is het zo’n ‘goed AMC-hoofd’ van € 485,- . Toch belangrijk wanneer je het ooit verliest.